^

(Hrvatski) FOTO: Kako će se Ston obnoviti i živnuti na zrnu soli

1489846666_37_velika_povijest na zrnu soli naslovna
U novoobnovljenom stonskom Kaštiju danas je predstavljen projekt “Povijest na zrnu soli”, vrijedan 61, 5 milijuna kuna, a većinom financiran iz sredstava Europske unije. Projekt je zamišljen kao obnova i oživljavanje stonske kulturne baštine, a s ciljem produženja turističke sezone, povećanja broja posjeta i zapošljavanja direktno i indirektno oko 60-ak domaćih ljudi. Projekt je predstavila voditeljica Marija Tufeljčić, a prisutne su pozdravili načelnik Općine Vedran Antunica i župan Nikola Dobroslavić.

Projekt je započeo još 2014. godine, a završit će krajem veljače 2018. Uključuje obnovu i opremanje tvrđava Veliki Kaštio u Stonu i Korune u Malom Stonu. Oba prostora obogatit će se kulturnim iteraktivnim sadržajima.

Tijekom projekta obnovit će se i proširiti Stonski lapidarij, park Komarda, Južni zid, dio Napoleonovog puta, a predviđeni su i programi koji će se odvijati na stonskim ulicama. Domaće i turiste će kostimirani pripovjedači i glumci upoznati s poviješću i zanimljivostima ovog graničnog grada Dubrovačke republike.

U projektu je više partnera Društvo prijatelja dubrovačke starine, Općina Ston, DUNEA, Turistička zajednica Ston, Župa sv. Vlaha i tvrtka Natura Vita d.o.o., koja će otvoriti Staru konobu, restoran s domaćom hranom i vinima u kojem će biti predstavljeni stari obrti i način žvota stonskih građana i seljaka.

K. Fiorović/V. Jerinić

Cijeli članak možete pročitati na dubrovniknet.hr

Izvor: Dubrovniknet.hr

«
 
»

Share

Twitter Facebook Del.icio.us Digg LinkedIn StumbleUpon