^

(Hrvatski) FOTO: Zagrebačka promocija zbornika Društva prijatelja dubrovačke starine

1488820429_909_velika_zbornik dpds Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske i Društvo prijatelja dubrovačke starine predstavilo je hrvatsko i englesko izdanje zbornika u atriju Muzeju Mimara u Zagrebu. Nakon šezdeset pet godina rada na očuvanju i obnovi dubrovačke baštine, pokazala se potreba da se u formi zbornika predoče rezultati djelovanja Društva te da se na temelju fotografija i dokumentacije predstavi njegov rad.

Predstavljanju zbornika Društva prijatelja dubrovačke starine, pod nazivom Povijest i rad na spomenicima kulture 1952.—2016., prisustvovao je Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture, a o zborniku su govorili: Niko Kapetanić, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine, Denis Orlić, glavni urednik, Maja Nodari, članica Velikog vijeća Društva prijatelja dubrovačke starine, Zvonko Maković, predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, Joško Belamarić, voditelj Centra Cvito Fisković IPU u Splitu, Marko Špikić, tajnik ICOMOS-a u Hrvatskoj, Drago Miletić, konzervator, savjetnik u miru.

Kako su naglasili, rad na knjizi koja je nastala na poticaj članova Društva, nalaze se podaci koji su do sada bili nepoznati, a koja će građanstvu i stručnoj javnost pokazati smisao postojanja Društva prijatelja dubrovačke starine, načela i načine njegovog djelovanja. Kao najvažnije ističu djelovanje službe javnom, općem i zajedničkom interesu, a to je u specifičnom slučaju Dubrovnika njegova baština.

– Prije šezdeset i više godina svijest o važnosti čuvanja, zaštite i obnove baštine, kao trajnog posla, okupila je elitu Grada oko vizije koja je aktivnim djelovanjem društva počela dobivati jasne konture. Misija Društva utemeljila je pokret, a on je s vremenom postao jednim od najvažnijih obilježja dubrovačke suvremene urbane kulture. I ostao to do danas, istaknuo je Denis Orlić, odgovorni urednik knjige.

Cijeli članak možete pročitati: dubrovniknet hr

Izvor: dubrovniknet hr

«
 
»

Share

Twitter Facebook Del.icio.us Digg LinkedIn StumbleUpon