^

MINISTAR U KONAVLIMA Goran Marić obišao tvrđavu na Prevlaci: Kada se putuje u Dubrovnik, i ovaj južni kraj, kao da putujete u riznicu povijesti

kon

 

Ministar državne imovine Goran Marić posjetio je Općinu Konavle

Povodom obilježavanja početka radova na Prevlaci ministar Marić, u pratnji predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine Nika Kapetanića, načelnika Općine Konavle Boža Lasića, župana dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića i saborske zastupnice Sanje Putice obišao je tvrđavu.

Niko Kapetanić iz DPDS-a je kazao oni održavaju obećanja te da će tvrđava biti završena četiri do pet godina. “Radi se o projektu koji sadržava prvenstveno obnovu fasade, zbog svih topovskih udara koji su je oštetili. Tim projektom obuhvaćeno je vraćanje fasade u prvobitno stanje kakva je bila 1853. godine, a rok za veći dio radova je godinu dana do godinu i pol. Ako ćemo raditi još i unutarnje skale, a hoćemo, onda bi mi završili za dvije godine sve kamenarske radove i krenuli na sam projekt koji se još uvijek izrađuje,” kazao je Kapetanić te dodao kako je sama obnova tvrđave politički projekt iza kojega stoji Općina Konavle, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija i Vlada sa nadležnim ministarstvima.

“Kad kažem politički, mislim na to da iza ovoga stoji država, a poruka je da je ovo krajnji jug Hrvatske gdje je i granica koju želimo učvrstiti, ali želimo da ovdje bude lijepo za doći. Ne želimo zveckati oružjem, nego pružiti ruku prijateljstva svim susjednim država, da ovo bude poruka mira i za susjedne države, svi će oni ovdje biti rado viđeni. Naša ideja je da prezentiramo Austro-ugarsku ratnu mornaricu. Osim Češke, Slovenije, Slovačke, Hrvatske, Bosne, Mađarske, dijelova Poljske, Ukrajine, Rumunjske, dijelovi Crne Gore, Vojvodina, dijelovi Srbije, poruka je da su svi dobrodošli,” objašnjava Kapetanić koji kaže da su nabavili najveći dio zbirke Austro-ugarske ratne mornarice te da će prva faza koštati šest milijuna kuna, a zbirka pola milijuna eura.

Ministar Marić je objasnio kako je bio zainteresiran u kojoj je fazi realizacija projekta obnove tvrđave. “Pitao sam se kad će započeti radovi te u kojoj su fazi. Drago mi je da ne kasne i da su radovi u tijeku. Kada se putuje u Dubrovnik, i ovaj južni kraj, kao da putujete u riznicu povijesti, ako se povijest ne vadi iz zaborava, iz zapuštenosti, trebamo je obnavljati za budućnost, ne smijemo dopustiti da se zapušta Hrvatska u svojim fenomenima,” izjavio je Marić te dodao kako je ova tvrđava fenomen s mnoštvom ožiljaka te da ga obnova veseli.

Kapetanić se osvrnuo na financiranje projekta.

“Mi idemo na europske fondove, vlada nam je obećala da bi mogli participirati te ovaj objekt proglasiti od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, a taj je postupak u tijeku. Tražimo i dodatno zemljište kako bi imali mjesto primjerice za parkiralište,” izjavio je Kapetanić najavivši kako će prostor tvrđave imati restoran, kafić, konferencijsku dvoranu, suvenirnicu i ostale popratne sadržaje.

Osim tvrđave, brojni su drugi projekti važni za krajnji jug Hrvatske i za Općinu Konavle.

Načelnik Lasić je, kaže, zamolio ministra da dođe u Konavle kako bi mu pokazali da su održali obećanje, da su započeti radovi na tvrđavi, a ujedno je iskoristio priliku za niz neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

“Na prvom mjestu je izgradnja OŠ u Cavtatu, a potom uređenje športsko-rekreativnog centra na Grudi gdje je 50 tisuća kvadrata vlasništvo države. Imali smo konstruktivan sastanak i dogovorili smo se o tempu i rješavanju tih problema. Što se tiče OŠ Cavtat, to je u završnoj fazi rješavanja i nadam se da ćemo potpisati ugovor o ustupanju zemljišta za izgradnju škole,” kazao je Lasić dok je župan Dobroslavić naglasio kako je obnova tvrđave na Prevlaci sjajan primjer upravljanja državnom imovinom.

“Ovo je sjajan primjer kako upotrijebiti državnu imovinu na pravi način, na korist lokalne i regionalne zajednice, u korist razvitka cijeloga područja. Vlada, a posebno ovo ministarstvo pokazalo je da se može upravljati dobro državnom imovinom. Općina je s DPDS-om ugovorila način obnove, a DPDS je počeo to obnavljati,” tvrdi župan.

Ministar Marić je kazao kako je dosta toga u proceduri.

“Najvažnije što smo danas dogovorili je dinamika realizacije prijenosa prava vlasništva u svrhu izgradnje OŠ u Cavtatu i nadam se da će to biti realizirano do Uskrsa, a kazao je kako će se prenijeti i vlasništvo za sportsko-rekreacijski centar na Grudi i park te ostale nekretnine koje se mogu prenijeti u vlasništvo Općine temeljem zakona,” zaključio je Marić.

 

Izvor: dubrovackidnevnik.rtl.hr

 

«
 
»

Share

Twitter Facebook Del.icio.us Digg LinkedIn StumbleUpon