^

(Hrvatski) Počinju geo-arheološka istraživanja lukobrana Kaše

Dubrovačka razvojna agencija DURA d.o.o. započela je s provedbom novog EU projekta pod nazivom „APPRODI – From Ancient maritime Routes to eco-touristic destination“ financiranog iz INTERREG V-B Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje 2014. – 2020. Opći cilj projekta je promicanje održive valorizacije i očuvanja prirodnih i kulturnih dobara kao temelj razvoja Jadransko-jonskog područja. Ukupni iznos projekta iznosi 5.948.589,51 HRK, a od tog iznosa DURA-i je odobreno za realizaciju svojih aktivnosti 765.281,01 HRK bespovratnih sredstava.

Pilot projekt koji u okviru projekta APPRODI provodi DURA usmjeren je na povijesno i geo-arheloško istraživanje srednjovjekovnog lukobrana Kaše u kontekstu dubrovačkog Porta. Riječ je o zanimljivom kulturno-povijesnom dobru koje vapi za rekonstrukcijom, a prije toga potrebno ga je detaljno interdisciplinarno proučiti. Iako na temu lukobrana postoji nekoliko radova, a često se spominje u literaturi, na njemu nikada nisu provedena podvodna arheološka istraživanja, a i povijesno istraživanje nije do sada uzelo u obzir sve postojeće dokumente. Osim toga, suvremene geološke i geofizičke metode omogućuju nam da detaljnije proučimo kontekst cjelokupne stare gradske luke te pokušamo detaljnije rekonstruirati njezin povijesni razvoj.

Na taj način stvara se bogati sadržaj, zanimljiv svakom posjetitelju, koji se putem virtualne i proširene stvarnosti može atraktivno prezentirati bez ugrožavanja baštine.

Po završetku istraživanja planira se izrada detaljne geo-arheološke karte dubrovačkog Porta te kartografski prikaz ostalih zanimljivih lučkih prostora na dubrovačkoj obali i otocima te umrežavanje s ostalim lučkim gradovima na Jadranskom i Jonskom moru.

Istraživanje lukobrana Kaše provodi Institut za pomorsku baštinu ARS NAUTICA, u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, Hrvatskim geološkim institutom i tvrtkama GeoMar d.o.o. i FOKA d.o.o. Već prvi pregled podmorja rezultirao je zanimljivim otkrićem ranije strukture, koja će tijekom narednih dana biti detaljnije proučena. Voditeljica istraživanja je doc. dr. sc. Irena Radić Rossi, a istraživačku ekipu čine Vedran Dorušić, Matej Martinčak, Kristijan Rukavina, Davor Matešić, Anamarija Belošić, Franka Trcera te inozemni stručnjaci Kotaro Yamafune zadužen za fotogrametrijsko dokumentiranje i Mauro Bondioli koji provodi arhivska istraživanja.

Izvor:dubrovniknet hr

«
 
»

Share

Twitter Facebook Del.icio.us Digg LinkedIn StumbleUpon