^

Svi pričaju o štacunima na Stradunu, a o devastacijama baštine šutimo i plaćamo propuste struke

vincije-b-lupis
DUBROVAČKI ZNANSTVENIK I KNJIŽEVNIK VINCIJE B. LUPIS ODLIKOVAN REDOM DANICE HRVATSKE

Odlukom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, dubrovački znanstvenik i književnik Vincije B.Lupis odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu i njezino promicanje u RH i svijetu. Više o svom bogatom znanstvenom i književnom radu otkriva u razgovoru za Dubrovački vjesnik.

’ŠTACUNI’ I UGROZA BAŠTINE

Posljednjih je tjedana bilo dosta riječi o ugrožavanju spomeničke baštine adventskim kućicama. To je banalno pitanje! Biste li vi postavili na Piazzu San Marco te kućice?

Pa ne bi! Imate glavnu vizuru grada Dubrovnika, a pitanje je zašto postoji?! Ulica Placa ili mletački pogrdno “Stradun” je mjesno šetalište. Imate trgovine koje su napravljene u 17. stoljeću. Grad Dubrovnik treba imati smišljenu politiku prema vlasnicima tih trgovina kako bi one postale ugostiteljski objekti koji će živjeti za svoje građane. Zašto stvarati hibridne kućice, “štacune”? Imate mjesta kao Zelena placa gdje to može biti. Žalosno je da nitko ne postavlja pitanje kako se mogu dogoditi devastacije tvrđave Revelin, što je s dijelom zidina koji je privatiziran kao što je Labirint, što se događa s drugim devastacijama spomeničke baštine, da rastu kuće gdje ih nikad nije bilo, da se podiže hotelski objekt unutar gradskih zidina, pa svi šute. Ili da se vrše pokusi na glavnim spomenicima kulture kao što je na palači Sponza. Tu je i statički upropašten Knežev dvor, nalijevanjem betonskih ploča i korištenjem neprirodnih materijala. Sramotno je da moramo plaćati tuđe propuste iz struke. Uzmimo Orlandov stup. Znamo što se zbilo nakon obnove. Postoje imena osoba koji su obavljali te radove, kao i imena nalogodavaca i tko je to iz konzervatorske struke odobrio. Sve znamo i prema tome nitko ne može anonimno raditi, poput neadekvatne poslijepotresne sanacije Sponze. Ako nemamo kvalitetne domaće arhitekte, znamo da se trebamo vratiti inozemnim stručnjacima i arhitektima, koji su stoljećima pozvani od Dubrovačke Republike. To je cvijeće zla kao što je rekao Baudelaire, to cvijeće komunizma i bivše Jugoslavije gdje smo vraćeni na istok i sad se iznova vraćamo Europi.

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika

Izvor: Dubrovački vjesnik, 3.12.2016, str. 18, A3

«
 
»

Share

Twitter Facebook Del.icio.us Digg LinkedIn StumbleUpon