^

(Hrvatski) Tri velika razloga za slavlje u Društvu prijatelja dubrovačke starine

1487334987_515_velika_dvor_sokol_sv.jeronim Ove godine Društvo prijatelja dubrovačke starine planira upriličiti tri velike svečanosti povodom završetka višegodišnjih investicija koje će za sredinu u kojoj se nalaze puno značiti – Sokol grad u Konavlima, Knežev dvor u Slanome i Tvrđavu sv. Jeronima u Stonu. Društvo prijatelja svojom obnovom spomenika stvara nove turističke atrakcije koje ne počivaju na instant konzumaciji, već predstavljaju za strance, ali i domaće, pogled u ishodište svega onoga što jesmo iz onoga što smo bili. Spomenici kulture pričaju priče o narodu, kulturi, standardu života i promišljanja generacija koje su nešto stvorile, da bi generacije koje dolaze to bogatstvo naslijedile. I njime upravljale. O njima brinule. Sredstva koja se ulažu u obnovu rastu iz godine u godinu, tijekom 2017. Društvo prijatelja planira u naslijeđenu baštinu uložiti preko 35 milijuna kuna.

Iz godine u godinu povećava se iznos novca koje Društvo prijatelja dubrovačke starine ulaže u obnovu spomenika: 2014. godine u očuvanje baštine uloženo je 15 milijuna kuna, sljedeće, 2015. godine 30 milijuna, lani je već ta brojka porasla na 37 milijuna, a toliko je otprilike planirano i za ovu godinu.
– Posljednje dvije godine praktično sve što zaradimo, uložimo u obnovu spomenika, tako će biti i ove, 2017., kada ćemo u Društvu imati i tri velika razloga za slavlje, a to je završetak dugogodišnjih radova i investicija u Sokol grad u Konavlima, Knežev dvor u Slanom, te Tvrđavu sv. Jeronima u Stonu. Ne mogu reći da mi nije izuzetno drago da to obilježavamo u godini u kojoj predsjedavam Društvom prijatelja dubrovačke starine, ali bit će završetaka i dogodine… – kazuje Niko Kapetanić, prvi čovjek kultne dubrovačke ustanove koja izvanserijski skrbi o spomeničkoj baštini na području cijele bivše dubrovačke općine.

L.Crnčević

Cijeli članak možete pročitati na stranici Dubrovniknet.hr

Izvor: Dubrovniknet.hr

«
 
»

Share

Twitter Facebook Del.icio.us Digg LinkedIn StumbleUpon