^

Uskoro ćemo brodom s Lokruma do Arboretuma

lokrum Predviđa se i brendiranje nove turističke destinacije, izgradnja optičke mreže na Lokrumu, uspostava interpretacijskih punktova u Arboretumu i Rezervatu…

Ravnatelj Ivica Grilec nabraja projekt hortikulturnog uređenja botaničkog vrta, obnovu pješačkih staza, postavljanje klupa i koševa za otpad, sve u vrijednosti 3,5 milijuna kuna, sto bi trebalo biti gotovo do početka glavne sezone. Hidrantska mreža visoke zone radit će se etapno. U tijeku je proces javne nabave gdje bi hidrantskom mrežom pokrili zonu sve do vrha. Dakle, ove godine doveli vodu do tvrđave Fort Royal. Ugradit ćemo tri bio jame tako da više ne bi imali otpadnu vodu na otoku već tretiranu vodu za navodnjavanje-kaže Grilec.

U projektu i HAZU

Rezervat Lokrum partner je u 18 milijuna kuna vrijednom trogodišnjem projektu povijesni vrtovi dubrovačkog područja za koja su odobrena i bezpovratna EU sredstva u iznosu od gotovo 6,7 milijuna kuna. U projektu sudjeluju i Hrvatska akademija znanosti i umjestnosti, Turistička zajednica Grada Dubrovnika i udruga DART. Ta dva dubrovačka povijesna vrta izabrana su kao akcenti kultiviranog vrtnog naslijeđa. sigurno da bi i drugi dionici osim Rezervata Lokrum i Arboretuma, a to su DART i poglavito TZ Grada Dubrovnika, trebali radit na tom novom turističkom proizvodu jer to je i bit projekta. U okviru njega će se uspostaviti brodska linija s hibridnim pogonom kapaciteta 50 putnika između Arboretuma Trsteno i otoka Lokruma-pojašnjava ravnatelj. Također, aktivnosti u sklopu projekta uključuju i plan brendiranja nove turističke destinacije, izgradnju optičke mreže na Lokrumu, uspostavu interpretacijskih punktova povijesnih vrtova u Arboretumu i Rezervatu, dizajniranje i izradu prototipa suvenira te instalaciju pametnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada i prešanje na javnim površinama. Ravnatelj Grilec najavljuje i kontinuirano ulaganje u postojeće brodove Skalu, Zrinski i Argosy. Novost je i učionica na otvorenom u masliniku u suradnji s Ministarstvom obrazovanja i gradskim Upravnim odjelom za obrazovanje u vrijednosti 135 tisuća kuna. Besplatno četiri povratne karte ostaju i u 2019.godini, a neće se mijenjati ni cijena karte. Oko obnove Benediktinskog samostana u koji mi ulažemo 4 i pol milijuna kuna, sukladno sporazumu sa zavodom za obnovu Dubrovnika, trebali bi krajem 2019. imati izvedbeni projekt obnove. Tada ćemo, zajedno s nadležnim gradskim upravnim odjelom, tražiti sredstva, jer je iznos viši od sto milijuna kuna-kaže ivica Grilec.

Obnova samostana

Podsjetimo, Zavod za obnovu Dubrovnika, preuzeo je vođenje izrade potrebne dokumentacije za pripremu obnove benediktinskog samostana i Maksimilijanovog ljetnikovca s okolnim vrtom na otoku Lokrumu. Izrađen je i Elaborat arhitektonske snimke postojećeg stanja te Preliminarni konzervatorski elaborat koji je dobio suglasnost nadležne konzervatorske službe. Također, nedavno je predstavljena i vrtna studija pristupnih šetnica benediktinskom samostanu i Maksimilijanovom ljetnikovcu. Pri kraju je i završetak izvedbenog projekta obnove dviju prostorija i mlinice u okviru lokaliteta sv.Marije. U suradnji s Društvom prijatelja dubrovačke starine uskoro bi trebao biti gotov izvedbeni projekt obnove lokrumske tvrđave Royal, a radovi bi trebali krenuti već na jesen 2019.godine.

Izvor: Slobodna Dalmacija-Dubrovnik

«
 
»

Share

Twitter Facebook Del.icio.us Digg LinkedIn StumbleUpon