^

Vodovod ponudio DPDS-u suradnju na obnovi povijesne kanalizacije u zidinama

Vodovod Dubrovnik obratio se Društvu prijatelja dubrovačke starine s prijedlogom za suradnju u cijelovitoj obnovi šestotinjak godina starog kanalizacijskog sustava unutar spomeničke jezgre Dubrovnika.

Obnova se ne bi odnosila samo na najfrekventnije ulice, već cijeli Grad unutar zidina: -Uprava Vodovoda Dubrovnika stupila je u kontakt s Društvom prijatelja dubrovačke starine kako bi izvidjeli mogućnost da se kanalizacija mreža u povijesnoj jezgri Dubrovnika u potpunosti sanira, dakle ne samo njezin dio vezan uz Stradun, za što Vodovod ima osigurana sredstva, već kompletan sustav.Dogovoreno je kako će se Društvo uputiti i službeni prijedlog suradnje s navedenom svotom novca koju Vodovod ima na raspolaganju za ovu svrhu kroz odobreni kredit. Potom će DPDS na svojim tijelima donijeti odluku imaju li mogućnost i žele li sudjelovati u ovom projektu kojim bi se trajno riješila problematika odvodnje u povijesnoj jezgri – kazao je direktor Vodovoda Valentin Dujmović. Ponudu su dubrovački ’zaštitari’ starina primili s oprezom: -Točno je da nas je nazvao direktor Vodovoda i iznio ideju o obnovi sustava odvodnje u povijesnoj jezgri. Na to smo ga uputili da napiše pismo i detaljnije izloži što točno planira. Bez konkretnog projekta i svih potrebnih konzervatorskih i ostalih suglasnosti nećemo razgovarati. A nositelj investicije treba biti Vodovod Dubrovnik-kazao je predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić: -Već pet godina govorim kako Vodovod mora adekvatno upravljati sustavom unutar spomeničke jezgre. Ne može se ovako složen zahvat provesti preko noći i bez pripreme, a Društvo ga nije ni razmatralo – osvrnuo se Niko Kapetanić na priče o izglednom dogovoru Vodovoda Dubrovnik i Društva oko rekonstrukcije povijesne kanalizacije iz doba Dubrovačke Republike.

Izvor: Gabrijela Bijelić,Vodovod ponudio DPDS-u suradnju na obnovi povijesne kanalizacije u zidinama, Dubrovački vjesnik, 14.1.2017, str. 12

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika.

«
 
»

Share

Twitter Facebook Del.icio.us Digg LinkedIn StumbleUpon