^

FOTO: Na Danima fizike sudjelovalo oko 1300 učenika

1524236916_789_velika_dani_fizike_200418_naslovna U okviru manifestacije „Dani fizike u Dubrovniku“ od 16. do 20. travnja u Lazaretima su održane radionice s pokusima iz fizike za učenike osnovnih škola pod imenom „Ljepota fizike, Betinim stopama“. U programu je sudjelovalo oko 1300 učenika od 5. do 8. razreda osnovnih škola „Ivan Gundulić, „Lapad“, „Marin Držić“, „Marin Getaldić“, „Mokošica“, Župa Dubrovačka“ i „Antun Masle“.

Program “Ljepota fizike, Betinim stopama“ se sastojao od četiri simultane radionice unutar jednoga sata gdje su se u grupama od 3 do 4 učenika istovremeno radili pokusi iz područja mehanike, topline, elektriciteta i optike na način da svaki pokus traje 15 minuta, a onda se prelazi na sljedeći na kojima će istovremeno sudjelovati od 20-50 djece ovisi o razrednim odjeljenjima pojedinih škola. Predsjednik udruge „Prirodopolis“, Hrvoje Mesić uz asistenciju studenata fizike s PMF-a osnovnoškolcima je pokazao brojne „čarolije“ utemeljene na nekim od osnovnih zakona fizike, a djeca su sama, pod njihovim nadzorom, izvodila konkretne pokuse i eksperimente.

Manifestacija je dijelom posvećena i znamenitom dubrovačkom matematičaru, fizičaru i geodetu Marinu Getaldiću povodom obilježavanja 450. obljetnice njegova rođenja. Program su organizirale Dubrovačke knjižnice u suradnji s Udrugom za promicanje prirodoslovlja „Prirodopolis“ iz Zagreba, a uz financijsku potporu Grada Dubrovnika, Društva prijatelja dubrovačke starine i Zaklade Caboga Stiftung.

dubrovniknet team / FOTO: Vedran Jerinić

Izvor: Dubrovniknet.hr

«
 
»

Share

Twitter Facebook Del.icio.us Digg LinkedIn StumbleUpon

Odgovori