^

FOTO: Što su arheolozi pronašli u Ljutoj?

1543004305_646_velika_naslovna_pridvorje
U prepunom Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala večeras je održano predavanje profesora povijesti i diplomiranog arheologa Domagoja Kristovića o recentnim arheološkim istraživanjima na lokalitetu sv. Ivan, Ljuta. Kristović je i sam sudjelovao na istraživanjima te je predstavio nova, preliminarna saznanja.

Lokalitet „Crkva sv. Ivana u Ljutoj“ smješten na omanjoj glavici između Gornje i Donje Ljute predstavlja istaknut spomenik konavoskog, ali i šireg dubrovačkog područja. Na lokalitetu su tijekom 2017. i 2018. godine vršena arheološka istraživanja koja su potvrdila ranija saznanja, ali su dovela do niza novih spoznaja. Spomenutim arheološkim istraživanjima obuhvaćen je prostor unutrašnjosti crkve i njezine neposredne okoline.

Kontinuitet lokaliteta seže još u antičko razdoblje. Antička tj. kasno antička faza u kojoj je pronađena rimska vila rustika, antički stambeno-gospodarski kompleks, s epigrafičkim natpisom i spomenom obitelji Tarius koja je u to vrijeme živjela na području Konavala.

Rano srednjovjekovna faza, točnije 11. stoljeće, u kojoj je jednobrodna, trotravejna crkva nasjela na zidove vile rustike. Kasno srednjovjekovna faza (15. st.) u kojoj se pregrađuje crkva, ali je od nje ostao sačuvan samo južni zid crkve te novovjekovna faza u kojoj se obnavlja crkva te se nadograđuje trijem. Nad ostacima ranosrednjovjekovne crkve podignuta je crkva koja je vidljiva danas. Njeni zidovi svjedoče nizu pregradnji koji su se dogodili kroz stoljeća.

Uz crkvu se nalazi i srednjovjekovno groblje s nadgrobnim pločama, dio kojih je do danas ostao sačuvan.

Predavanju su nazočili članovi bratstva sv. Ivan, Ljuta koji su potaknuli obnovu te Niko Kapetanić predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine, koje je zaslužno za obnovu i arheološka istraživanja lokaliteta. Nakon predavanja je uslijedilo prikladno druženje uz tratimjenat.

Izvor: Dubrovniknet.hr

«
 
»

Share

Twitter Facebook Del.icio.us Digg LinkedIn StumbleUpon