^

Grad Dubrovnik slavi svoj dan

 

festa

 

Obilježava se i 600 godina od postavljanja Orlandova stupa

Blagdan svetoga Vlaha 3. veljače ujedno je i Dan Grada Dubrovnika. Ove godine Festa svetoga Vlaha slavi se 1047. put, a ujedno se i obilježava i 10 godina od upisa Feste na reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Dubrovnik ove godine obilježava još jednu važnu UNESCO-ovu obljetnicu – 40 godina od upisa povijesne jezgre Dubrovnika na popis svjetske baštine. UNESCO-ova lista obuhvaća materijalnu i nematerijalnu baštinu, koja su u Dubrovniku,  možda više nego igdje drugdje, neizbježno srasle u simbiozi kao dio kulturnog naslijeđa.

Intenzivan rad uprave

Živjeti u takvom gradu i svakodnevno baštiniti njegove vrijednosti privilegija je koja neminovno nosi i odgovornost za očuvanje njegovih specifičnih odlika i prestižne pozicije na listi UNESCO-ovih lokaliteta i to stručnim pristupom obnovi spomenika te upravljanjem održivim turizmom u kontekstu zaštite baštine, ističu u gradskoj upravi Dubrovnika koja na ovim pitanjima intenzivno radi,  uz veliku pomoć Društva prijatelja dubrovačke starine koja skrbi i obnavlja vrijednu baštinu s prostora Dubrovačke Republike. A baština je ujedno i suverenost Dubrovnika. Sama povijesna jezgra Grada živi je organizam u kojoj se svakodnevno susreću prošlost i sadašnjost. U spomeničku jezgru povijesnog ambijenta, u samu srž njegovog identiteta, utkan je i duh svetoga Vlaha te njegova Festa. „Parac“ je gradu više od vjerskog zaštitnika, on je oslonac i uporište, duhovni i politički simbol. Svečanost i tradicija štovanja svetoga Vlaha, koja je od 10.stoljeća odoljela svim mijenama u Gradu, zasigurno obogaćuje kulturnu baštinu čovječanstva, a Dubrovniku je, u njegovim zidinama, neizostavan dio postojanja.

Program sve do prosinca

Dubrovnik ove godine slavi svoju baštinu. Uz dvije značajne UNESCO-ove obljetnice, obilježava se i 600 godina od postavljanja Orlandova stupa  te 70 godina Dubrovačkih ljetnih igara. Gradsko vijeće Grada Dubrovnika donijelo je prošle godine odluku o proglašenju 2019. Orlandovom godinom. Obilježavanje ovog velikog jubileja započelo je već prvog dana ove godine Orlandovim balom točno u podne na Stradunu, a nastavilo se i predstavljanjima i izložbama tijekom siječnja i veljače, dok će program posvećen Orlandu trajati sve do prosinca. Među brojnim zanimljivostima ističe se izložba  „Orlando nekad“ koja će prvi put biti postavljena na Stradunu, izložena na stranama  s prozora. Cjelokupan program osmišljen je tako da bude zanimljiv i Dubrovčanima, ali i posjetiteljima iz Hrvatske i drugih zemalja koji će imati priliku kupiti i suvenire posebno izrađene za ovu prigodu. Upravo u ovoj Orlandovoj godini počinje i složeni proces monitoringa pukotina, preduvjet budućih radova na sanaciji oštećenja na stupu. Već je postavljena zaštitna skela, ukrašena posebno dizajniranim printom koji prikazuje Orlanda u njegovoj prirodnoj veličini, sa sve četiri strane, uz tekst na šest jezika. Proces monitoringa trajat će dvije godine, a rezultati će Restauratorskom zavodu, Zavodu za obnovu Dubrovnika i Gradu Dubrovniku pružiti potpune i cjelovite odgovore o strukturnim i drugim oštećenjima ta će biti podloga načinima obnove koja će uslijediti. A ovo ljeto, 10.srpnja, dizanjem zastave Libertas otvorit će se 70. Dubrovačke ljetne igre, koje će ponovo dovesti umjetnike na prostore Grada i najljepše ambijentalne pozornice. Ova gradska ustanova u kulturi priprema posebno zanimljiv program za ovogodišnji jubilej.

Izvor: Večernji list – Hrvatska

«
 
»

Share

Twitter Facebook Del.icio.us Digg LinkedIn StumbleUpon