^

I DPDS na Starobosanskom Dubrovniku

MEĐUNARODNI DAN SPOMENIKA I SPOMENIČKIH CJELINA Starobosanski grad Dubrovnik, kako to piše dubrovački kroničar Jakov Lukarević 1605.godine, osnovali su dubrovački trgovci kada im je Kulin ban dao na eksploataciju srednjobosanske rudnike

PROTEKLE NEDJELJE OBILJEŽEN JE Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina u Starobosanskom gradu Dubrovniku i nekropoli stećaka Kopošići, vrijednim spomenicima baštine, ali i zalogu prijateljstva naše dvije zemlje. Prilika je ovo bila, istaknuo je Perica Mijatović iz Grupe zavičajnih entuzijasta, a s kojim je DuList u više navrata surađivao kako bi se sumirali rezultati oko istraživanja i radova na starom Dubrovniku na čijoj su obnovi godinama inzistirali. Uz to, ističe kako su htjeli, uz ovaj važan dan, skrenuti pažnju na veliku vrijednost pronalazaka i turistički potencijal ovog ilijaškog lokaliteta. Događaj tradicionalno organiziraju Općina Ilijaš, Međunarodno narodno udruženje za spomenike i spomeničke cjeline ICOMOS u BiH i Koordinacijsko vijeće udruga koje se bave zaštitom spomenika, te HKD Napredak, podružnica Ilijaš, a ove godine sudjelovao je predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić, ističući radove i projekte DPDS-a uz izložene ilustracije radova. Uslijedilo je predstavljanje udruge Društvo prijatelja dubrovačke starine iz Dubrovnika, koje je predstavio sam Kapetanić, istaknuvši: Potrebno je puno ulagati i zidine kao Dubrovačke mogu održavati same sebe, mi obnavljamo oko 30 spomenika u Dubrovniku u ovom trenutku.

– Iz Dubrovnika su, uz Kapetanića, sudjelovali Hrvoje Macan, Božo Lasić, Sanela Budalica Meco s grupom, Lukša Kraljević, kojem je uz pok.Dubravka Lovrenovića i dr. Ibrahima Krzovića, bivšeg dekana Likovne akademije Sarajevo, uručena i Povelja zahvalnosti.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Du list, 30.5.2018, str. 64

Izvor: Du list, 30.5.2018, str. 64

«
 
»

Share

Twitter Facebook Del.icio.us Digg LinkedIn StumbleUpon

Odgovori