^

MAJA NODARI ODRŽALA PREDAVANJE Društvo prijatelja dubrovačke starine štiti najjači dubrovački ekonomski resurs!

nodari

Kao još jedan doprinos obilježavanju Europske godine kulturne baštine, Dana povijesti i Dana Europe, povjesničarka umjetnosti Maja Nodari održala je na sveučilišnom Kampusu predavanje “Društvo prijatelja dubrovačke starine u kontekstu očuvanja i zaštite spomeničke baštine”.

Nodari je u uvodu podsjetila na važnost Dana Europe, zaštitnika Europe svetog Benedikta te benediktinskog reda.
– Kulturna baština je tkivo naših života i društava, ne čine je samo umjetnički predmeti, nego i tradicijski običaji i znanja. Okupacija kapitala jako prijeti baštini. Dubrovnik je konačno postao svjestan svojih problema, a upravo je projekt “Respect the City” pohvalan. U uvjetima destrukcije nasljeđivanje je postalo vrlo važno. Globalizacija dokida različitosti, a upravo je baština sastavnica svih naših identiteta, poručila je Nodari.

U svom povijesnom pregledu očuvanja baštine u Dubrovniku dotakla se XIII. i XVI. stoljeća pa i Dubrovačkog statuta. Navela je kako je posao obnove baštine dug i mukotrpan trud. Za XIX. stoljeće rekla kako je se s gledišta baštine može zvati “rušilačko stoljeće” jer se toliko toga srušilo. Sokol kula ili Stonske zidine postale su tako kamenolomi, rušeni su spomenici, zidovi, građevine, pokretna dobra odnesena su u europske muzeje. Dodala je kako je DPDS nastao kao rezultat osnivanja starinarskih društava po Europi koja će biti temelj kasnijih civilnih društava. Takva su društva osnivana i u Hrvatskoj, posebice u Dalmaciji. Dubrovčani su se u drugoj polovici XIX. počeli baviti očuvanjem i zaštitom baštine, tada se osnivaju prva društva zadužena za to. Zatišje je nastalo tijekom I. svjetskog rata, a potom se nastavilo.

Cijeli članak pročitajte ovdje.
Izvor: dubrovački vjesnik

«
 
»

Share

Twitter Facebook Del.icio.us Digg LinkedIn StumbleUpon

Odgovori