^

Od 2. srpnja nova pravila za gradnju ispod Srđa do Gruškog zaljeva

dubrovacki-vjesnik

Kontaktna zona povijesne jezgre Dubrovnika, tzv. buffer zona proširena je 2. srpnja na 42. zasjedanju UNESCO-vog Odbora za Svjetsku baštinu održanom u Bahreinu. Ona sada obuhvaća čitavo područje od 50 metara sjeverno od ruba padina Srđa,pa sve do Lokruma, Sv. Jakov i cijeli Gruški zaljev s obje strane.

Njezin obuhvat bit će dio točkastih izmjena prostorno planske dokumentacije i GUP-a Grada Dubrovnika i svaka gradnja na ovom području morat će ubuduće propitivati utjecaj i vizualni odnos s povijesnom jezgrom. Velike investicije značajnijeg utjecaja na zaštićeno povijesno dobro morat će izrađivati Studije utjecaja na zaštićena kulturna dobra i zatražiti očitovanje na gradnju od ICOM-a u Parizu.

O tome je danas na presici u gradskoj upravi Dubrovnika govorio pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković koji je s dogradonačelnicom Jelkom Tepšić i pročelnicom gradskog odjela za urbanizam i prostorno uređenje Jelenom Lončarić pojasnio zaključke i preporuke vezane uz zaštitu povijesne cjeline Dubrovnika sa zajedanja UNESCO-vog Odbora za Svjetsku baštinu.
– Usvojena buffer zona četiri je puta manja od on koja je bila ranije predložena, i zahvaćala je čak i Mokošicu – pohvalio se Trupković.

– Vodili smo se preporukama monitoring komisije UNESCO-a koja je 2015. obišla Dubrovnik i dala svoje mišljenje o stanju baštine. Odustalo se od gradnje na Komardi, a za popravak neprimjerenih intervencija na zidinama koje su rađene tijekom 50-tih i 60-tih godina, kao pozitivan primjer uzeta je nedavna obnova Minčete, te je dogovoreno kako će Društvo prijatelja dubrovačke starine i Grad Dubrovnik izraditi 3D snimku stanja zidina neprimjereno obnavljanih – rekao je Trupković.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Izvor: dubrovački vjesnik

«
 
»

Share

Twitter Facebook Del.icio.us Digg LinkedIn StumbleUpon