^

Prepustili upravljanje tvrđavom na Prevlaci Društvu prijatelja dubrovačke starine

foto-grgo-jelavic-pixell Načelnik Općine Konavala Božo Lasić rekao je kako je riječ o važnom događaju i strateškom interesu za Konavle, Dubrovnik i Hrvatsku budući da tvrđava stoji neiskorištena više od 25 godina

Ugovor o prepuštanju upravljanja tvrđavom na poluotoku Prevlaci na rok od 20 godina potpisali su u srijedu u Cavtatu načelnik Općine Konavala Božo Lasić i predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić.

Društvo prijatelja dubrovačke starine ugovorom se obvezuje urediti tvrđavu te otvoriti akvarij i muzej Austro-Ugarskih pomorskih memorabilija. Načelnik Općine Konavala Božo Lasić rekao je kako je riječ o važnom događaju i strateškom interesu za Konavle, Dubrovnik i Hrvatsku budući da tvrđava stoji neiskorištena više od 25 godina. “I bez obnove tvrđava je bila zanimljivo odredište, a obnovljena će dobiti poseban značaj jer je tema austrougarske mornarice zanimljiva cijeloj srednjoj Europi i državama koje su bile sastavnice te države. Naravno, to će pokrenuti dodatni iskorak u razvoju juga općine. Tvrđava na kraju neće razdvajati nego spajati Hrvatsku i Crnu Goru s obzirom na to da dijelimo sličnu povijest u austrougarskoj mornarici”, rekao je Lasić. Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić istaknuo je da je obnova tvrđave, koja bi trebala trajati oko četiri godine, već počela jer je u tijeku izrada projekta, a vrijednost obnove neće biti poznata prije nego što se izradi troškovnik. “Riječ je o relativno novijoj građevini, staroj oko 160 godina. Obnovu ćemo podijeliti na više faza, a radovi možda počnu već za četiri ili pet mjeseci. Trošak obnove neće biti mali, ali će ga Društvo prijatelja dubrovačke starine moći podnijeti. Aplicirat ćemo i na EU fondove”, rekao je. Kapetanić je istaknuo da će to društvo nakon obnove tvrđave imati “pristojnu zaradu” te da ona neće samo vratiti uloženo, nego i donositi “dobar profit”. “Tvrđava i u trenutačnom ruševnom stanju izaziva toliki interes da se ljeti oko nje nema gdje parkirati, a možete vidjeti registracije iz država srednje Europe, dakle bivših članica Austro-Ugarske jer se kod mnogih još budi nostalgija za vremenima kad su imali more”, dodao je.

Izvor: Lokalni.hr
Cijeli tekst u on line izdanju pročitajte ovdje.

 
«
 
»

Share

Twitter Facebook Del.icio.us Digg LinkedIn StumbleUpon