INFO

Tvrđava Lovrijenac
testpng

Tvrđava

Lovrijenac
Monumentalna tvrđava, nazivana Gibraltar Dubrovnika, izdiže se 37 metara iznad razine mora, a kroz svoju je povijest imala brojne uloge. Prvenstveni razlog njezine gradnje bio je obrambene naravi, a glavni cilj naravno zaštita dubrovačke slobode. Pisani dokumenti dokazuju da je 14. stoljeće bilo ključno za gradnju ove tvrđave i da je zbog izuzetne važnosti strateškog položaja konstrukcija tvrđave Lovrjenac u nekoliko navrata tijekom 15., 16. i 17. stoljeća bila dorađivana i ojačavana. Kroz taj period očuvanju dubrovačke slobode ozbiljno su prijetili Mlečani. S tvrđave se Grad vidio kao na dlanu, a u njoj je živjelo dvadesetak čuvara na čelu s kapetanom, plemićem koji se mijenjao svakih mjesec dana.

Lovrjenac je trokutastog oblika s tri razine. Debljina zidova prema moru iznosi i do 12 metara dok su oni prema gradu i uvali unutra debeli samo 60 cm. Zidovi sa strane koja je okrenuta Gradu su tanji zbog lakšeg probijanja iz ostalih gradskih kula u slučaju pada tvrđave u neprijateljske ruke.

Iznad vrata koja vode u tvrđavu u kamenu je uklesano “Non Bene Pro Toto Libertas Venditur Auro” – “Sloboda se ne prodaje ni za svo blago svijeta”.

0
metara
0
ljudi
0
godina
0
unesco zaštita

GALERIJA

Galerija slika
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment