^

[ŽELJE I OSVRTI] NIKO KAPETANIĆ Obljetnička 2017.

Niko-Kapetanic-Izjave-555x370

 

Po čemu će pamtiti 2017. godinu i kakva su očekivanja za 2018. za DuList iznio je predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić.

-DPDS-u je ova godina bila 65. postojanja, a obilježili smo je manje svečano, a više radno. Izdali smo zbornik i snimili film o Društvu, a tijekom godine obnavljali tridesetak spomenika. Završeni su Knežev dvor u Slanome, romaničko-gotički ostaci Benediktinskog samostana i crkve Svete Marije na Lokrumu, tvrđava Minčeta, most na Pilama s podmostjem i ostaci crkve Svetog Stjepana u Pustijerni. Vjernu repliku dubrovačkog topa iz 1571. godine postavili smo na Lovrjenac. Sklopljen je Dodatak 3 Ugovora s Gradom Dubrovnikom za idućih 15 godina. Sredstva su smanjena na 40 posto, u praksi 30 posto, ali ako vidimo cifre zadovoljni smo. U 2018. DPDS bi, po odbitku troškova, dobio 31 milijun kuna, koliko smo trošili i u zadnje tri godine. Sve što ne potrošimo može ići Gradu isključivo za spomenike kulture.

U 2018. godini oko 14 milijuna kuna ‘viška’ ići će za dovršetak Državnog arhiva. U 2018. godini želimo završiti tvrđavu Bokar i zid u Strossmayerovoj. U bastionu svete Margarite bit će Dom svetog Vlaha, a u kuli svetog Luke naš arhiv. Počet će obnova Fort Royala na Lokrumu, tvrđave Sutrač na Lopudu i Kneževa dvora u Janjini. Napreduju radovi na staroj crkvi svetog Mihajla te župnog dvora. Nastavljamo radove na Sokol gradu, tvrđavi Svetog Duha u Suđurđu, jarku Velikog Kaštija u Stonu i na tvrđavi Koruna te Kneževu dvoru u Pridvorju. Radimo projekt za Knežev dvor na Lastovu te tvrđavu Bartolomija na Pozvizdu.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor:DuList

«
 
»

Share

Twitter Facebook Del.icio.us Digg LinkedIn StumbleUpon