^

ZIDINE SU HIT: Društvu prijatelja i Gradu po 57 milijuna kuna u prvih devet mjeseci

1508513432_904_velika_zidine_v-jerinic

U prvih deset mjeseci ove godine dubrovačke zidine je posjetilo 1.180.000 posjetitelja, što je porast za 9,3% u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Do kraja godine će se, prema očekivanju Nika Kapetanića, predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine koje upravlja zidinama, ta brojka popeti do 1.220.000 posjetitelja. Nastavlja se trend o godišnjem povećanju broja turista koji žele posjetiti najveću baštinjenu atrakciju Dubrovnika – to je oko 100 tisuća novih gostiju koji se žele popeti i vidjeti Grad i okolicu iz “ptičje” perspektive. Što se, pak, financijskog učinka tiče, u prvih devet mjeseci su i Društvo prijatelja i Grad Dubrovnik uprihodili po 15,5 milijuna kuna više nego što je to bilo u devetomjesečnom razdoblju prošle godine….

 

O suradnji s Gradom i Ugovorom koji ističe 2019., Niko Kapetanić, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine, kaže:

– Rekao bih kako između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja teku dogovori, a ne pregovori, te kako će to uroditi novim Ugovorom na obostrano zadovoljstvo. Zasad ne bih više o tome, samo bih još dodao kako je nova gradska uprava prepoznala iste interese u očuvanju baštine, kakve Društvo prijatelja promovira godinama.

U svakom slučaju, o potrebi dobrog i kvalitetnog održavanja dubrovačkih zidina svjedoči i interes sve većeg broja posjetitelja koji ih obilaze kada dođu u Grad. U listopadu se na gradske zidine popelo 130 tisuća turista, što je za 14% više nego lani. Riječ je o 16 tisuća posjetitelja više nego u listopadu 2016.

Razmišljaju li u Društvu prijatelja o ograničavanju broja posjetitelja na zidinama?

– Još uvijek ne. Na zidinama nije zbog gužve ili prenatrpanosti zabilježen nikakav veći incident, angažirali smo pripadnike Crvenog križa da dežuraju i pruže pomoć, ukoliko je netko treba, prvenstveno zbog visokih temperatura koje mogu dovesti do dehidriranosti, slabosti i sl. pojava. Brinemo o sigurnosti posjetitelja i osiguranju… – kazao je Kapetanić.

Cijeli članak pročitajte ovdje.
Izvor: dubrovniknet.hr

«
 
»

Share

Twitter Facebook Del.icio.us Digg LinkedIn StumbleUpon