Tvrđava Lovrjenac zasjala je u Noći tvrđava

Društvo prijatelja dubrovačke starine i ove godine, prigodno osmišljenim sadržajima, priključilo se obilježavanju Noći tvrđava koje se održalo sinoć, 10. svibnja najvećim dijelom na tvđavi Lovrjenac.

Program je započeo s Malom školom mačevanja i streličarstva za srednjoškolce, koju je organizirala Povijesna grupa SKUP, dok je turistički vodič Marko Miloš imao vođenu turu od Brsalja preko Pila do Lovrjenca.

Vrhunac večeri bio je program koji se održavao na tvrđavi Lovrjenac, a za čija je prigodna uprizorenja je bila zadužena ekipa SFT umjetničkog kolektiva pod režijom Marka Mijatovića. Posjetitelji su tako imali priliku uživati u pojekcijskom mappingu i interaktivnim instalacijama koje su izradili Pixel dizajn i Linear studio uz glazbu Žarka Dragojevića, izložbu plakata iz fundusa Dubrovačkih ljetnih igra, jazz notama Maje Grgić i kontrabasista Zvonimira Šestaka, smiješno strašnim pričama Dubrovnika pripovjedačice Marije Milovac te renesansnoj trpezi, koja je upotpunila dojam cijelokupne večeri.

Noć tvrđava je kulturno-turistička manifestacija koja se održava na utvrđenim spomenicima kulturne baštine (tvrđave, utvrde, dvorci…). Prvi put je realizirana 2022. godine kao rezultat zajedničkog europskog projekta FORTITUDE te je do danas povezala i promovirala programe na više od 45 fortifikacijskih lokaliteta u 8 zemalja: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Rumunjskoj. Srbiji, Ukrajini i Sloveniji.